prospersklep.pl
cze 30, 2015
1857 Wyświetleń
0 0

Jak oszczędzić trochę energii

Dodany przez
Listwa zasilająca turystyczna przenośna

Energia w dzisiejszych czasach jest niesamowicie droga, a większość z nas nie urodziło się w rodzinie miliarderów. Oczywiście do codziennych opłat dochodzi woda, żywność, czynsz… Jeśli wszystko to wrzucimy do woreczka to po kilku latach możemy mieć problem z podniesieniem takiej ilości pieniążków.

Stajemy w takim razie przed wyborem: Zrezygnować z pewnych usług, ale jest to (prawdę mówiąc) dość skomplikowane, lub po prostu zacząć oszczędzać. Wymieniamy żarówki na energooszczędne, co w dłuższym okresie czasu (2-5 lat) zacznie już się opłacać, zwykłe okna odchodzą do lamusa, a na nich miejsce trafiają energooszczędne okna dzięki którym znacząco spadnie koszt ogrzewania naszego mieszkanka lub domu.

W lecie przeważnie nie myślimy o zimie, a kiedy już spadnie pierwszy śnieg to ludzie zaczynają panikować. Lepiej w lecie pomyśleć o chłodnych, zimowych dniach ponieważ wyjdzie nam taniej przygotowanie się do tej przykrej i drogiej dla naszego portfela, pory roku.

Przedstawiam w punktach bardzo proste w realizacji metody oszczędzania energii elektrycznej w gospodarstwie domowym:

  • Gotując w czajniku elektrycznym albo potrawy w garnku pamiętaj o stosowaniu jak najmniejszej, dopuszczalnej ilości wody.
  • Do gotowania użyj wody zagotowanej w czajniku elektrycznym. W ten sposób zaoszczędzisz nawet do 50% prądu w kuchni elektrycznej.
  • Pamiętaj o zastosowaniu przykrywki, która nie tylko zmniejszy zużycie prądu o kilkanaście procent, ale także przyspieszy gotowanie, oszczędzając czas.
  • Wykorzystuj „ciepło resztkowe” wyłączając kuchenkę na kilka minut przed końcem gotowania, zgromadzona energia cieplna będzie nadal oddziaływać na gotowany produkt.
  • Dobierz garnek tak, aby jego średnica była większa o ok. 2 cm od średnicy płyty grzejnej. Unikniesz strat ciepła.
  • Piekąc otwieraj drzwi grzejnika na jak najkrótszy czas.
  • Jeżeli potrawa nie wymaga rozgrzewania piekarnika przed umieszczeniem w środku nie rób tego.
  • Wyłączając piekarnik elektryczny na kilka minut przed planowanym końcem pieczenia, wykorzystasz temperaturę utrzymywaną w środku bez pobierania prądu.
  • Z czajnika elektrycznego regularnie usuwaj kamień. Sprawdzona metoda to np. woda z octem albo szczoteczka (przy delikatnym szorowaniu nie uszkodzisz elementów grzejnych).
  • Gotuj wodę w czajniku przy zamkniętym wieczku, inaczej tracisz nawet 30% energii.
  • Optymalna temperatura w lodówce to ok. 5 do 7 st. C, zaś w zamrażarce ok. –18 st. C. Nie ma, więc potrzeby ustawiania temperatury na niższe.
  • Lodówkę postaraj się ustawić tak, aby stała z dala o wszelkich źródeł ciepła (kuchenka, grzejnik) i od promieni słonecznych.
  • Zakurzone spirale z tyłu lodówki mogą podnieść zużycie prądu o ok. 30%. Czyść je regularnie z kurzu.
  • Nie wstawiaj do lodówki ciepłych potraw, pozwól im najpierw ostygnąć w naturalny sposób.
  • Rozmrażając produkty z zamrażarki w lodówce oszczędzasz energię, ponieważ pochłaniają one ciepło z wnętrza lodówki.
  • Piorąc stosuj pranie wstępne tylko, jeżeli jest to konieczne.
  • Postaraj się w pełni wykorzystywać maksymalną, dopuszczalną przez producenta pojemność bębna pralki.
  • Wybierając energooszczędny model pralki przy zakupie możesz zejść ze zużyciem energii elektrycznej poniżej 2 kWh na jedno pranie.
  • Wyłączaj urządzenia elektryczne całkowicie z trybu czuwania. Możesz zastosować w tym celu listwę zasilającą z wyłącznikiem.
  • Jasne ściany i meble obijają więcej światła, więc moc żarówek energooszczędnych może być o wiele niższa.
Kategorie artykułów:
Dom i Ogród
prospersklep.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, audio, video, document, text, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.