Energia w dzisiejszych czasach jest niesamowicie droga, a większość z nas nie urodziło się w rodzinie miliarderów. Oczywiście do codziennych opłat dochodzi woda, żywność, czynsz… Jeśli wszystko to wrzucimy do woreczka to po kilku latach możemy mieć problem z podniesieniem takiej ilości pieniążków.
Stajemy w takim razie przed wyborem: Zrezygnować z pewnych usług, ale jest to (prawdę mówiąc) dość skomplikowane, lub po prostu zacząć oszczędzać. Wymieniamy żarówki na energooszczędne, co w dłuższym okresie czasu (2-5 lat) zacznie już się opłacać, zwykłe okna odchodzą do lamusa, a na nich miejsce trafiają energooszczędne okna dzięki którym znacząco spadnie koszt ogrzewania naszego mieszkanka lub domu.
W lecie przeważnie nie myślimy o zimie, a kiedy już spadnie pierwszy śnieg to ludzie zaczynają panikować. Lepiej w lecie pomyśleć o chłodnych, zimowych dniach ponieważ wyjdzie nam taniej przygotowanie się do tej przykrej i drogiej dla naszego portfela, pory roku.
Przedstawiam w punktach bardzo proste w realizacji metody oszczędzania energii elektrycznej w gospodarstwie domowym:
- Gotując w czajniku elektrycznym albo potrawy w garnku pamiętaj o stosowaniu jak najmniejszej, dopuszczalnej ilości wody.
- Do gotowania użyj wody zagotowanej w czajniku elektrycznym. W ten sposób zaoszczędzisz nawet do 50% prądu w kuchni elektrycznej.
- Pamiętaj o zastosowaniu przykrywki, która nie tylko zmniejszy zużycie prądu o kilkanaście procent, ale także przyspieszy gotowanie, oszczędzając czas.
- Wykorzystuj „ciepło resztkowe” wyłączając kuchenkę na kilka minut przed końcem gotowania, zgromadzona energia cieplna będzie nadal oddziaływać na gotowany produkt.
- Dobierz garnek tak, aby jego średnica była większa o ok. 2 cm od średnicy płyty grzejnej. Unikniesz strat ciepła.
- Piekąc otwieraj drzwi grzejnika na jak najkrótszy czas.
- Jeżeli potrawa nie wymaga rozgrzewania piekarnika przed umieszczeniem w środku nie rób tego.
- Wyłączając piekarnik elektryczny na kilka minut przed planowanym końcem pieczenia, wykorzystasz temperaturę utrzymywaną w środku bez pobierania prądu.
- Z czajnika elektrycznego regularnie usuwaj kamień. Sprawdzona metoda to np. woda z octem albo szczoteczka (przy delikatnym szorowaniu nie uszkodzisz elementów grzejnych).
- Gotuj wodę w czajniku przy zamkniętym wieczku, inaczej tracisz nawet 30% energii.
- Optymalna temperatura w lodówce to ok. 5 do 7 st. C, zaś w zamrażarce ok. –18 st. C. Nie ma, więc potrzeby ustawiania temperatury na niższe.
- Lodówkę postaraj się ustawić tak, aby stała z dala o wszelkich źródeł ciepła (kuchenka, grzejnik) i od promieni słonecznych.
- Zakurzone spirale z tyłu lodówki mogą podnieść zużycie prądu o ok. 30%. Czyść je regularnie z kurzu.
- Nie wstawiaj do lodówki ciepłych potraw, pozwól im najpierw ostygnąć w naturalny sposób.
- Rozmrażając produkty z zamrażarki w lodówce oszczędzasz energię, ponieważ pochłaniają one ciepło z wnętrza lodówki.
- Piorąc stosuj pranie wstępne tylko, jeżeli jest to konieczne.
- Postaraj się w pełni wykorzystywać maksymalną, dopuszczalną przez producenta pojemność bębna pralki.
- Wybierając energooszczędny model pralki przy zakupie możesz zejść ze zużyciem energii elektrycznej poniżej 2 kWh na jedno pranie.
- Wyłączaj urządzenia elektryczne całkowicie z trybu czuwania. Możesz zastosować w tym celu listwę zasilającą z wyłącznikiem.
- Jasne ściany i meble obijają więcej światła, więc moc żarówek energooszczędnych może być o wiele niższa.