prospersklep.pl
cze 8, 2017
2795 Wyświetleń
0 0

Jak grillować, by nie żałować?

Dodany przez
Listwa zasilająca turystyczna przenośna

Ładna pogoda wielu z nas zachęca do grillowania, co jest całkiem naturalnym zjawiskiem korzystania z ładnej pogody – tak długo wyczekiwanej w zimie. Z pewnością grillowanie nie jest jedyną formą wykorzystywania najcieplejszych dni w roku. Nie brakuje wśród nas takich, którzy wolą aktywnie spędzają czas uprawiając sport, podróżując czy podejmuje się niekonwencjonalnych aktywności, dostarczając mu oczekiwanej adrenaliny. Za to osoby ceniące spokój i spotkania rodzinne mają więcej czasu, by spędzić czas z bliskimi, przegryzając aromatyczne grillowane przekąski.

Od dawna toczy się w pewien sposób wykreowany spór, dotyczący tego czy potrawy z grilla nie szkodzą zdrowiu? PROSPERSKLEP w tym felietonie przedstawi ci kilka zasad dobrego grillowania. Na wstępie warto zaznaczyć, że warto grillować – zatem, jeśli do tej pory nie otworzyłeś sezonu grillowego, zrób to bez wahania w najbliższy weekend, a to z pewnością wyjdzie ci na zdrowie!

Nie jesteś o tym przekonany?

Przed grillowaniem powstrzymuje cię niepewność? Wyzbądź się niepewności, ufając dietetykom. Jak podkreślają specjaliści od diet – na ogół potrawy z grilla są zdrowe, gdyż są pokarmami mniej kalorycznymi, bowiem do ich przyrządzania nie dodaje się tłuszczu, a ponadto wytapia się on pod wpływem działania wysokiej temperatury. W znacznej większości przypadków dość krótko trzymamy na ruszcie przysmaki, dzięki czemu nie tracą one pierwotnych wartości odżywczych.

Główną zasadą, jakiej powinniśmy przestrzegać, to właściwa percepcja grillowania, dostosowana do konkretnych mięs czy potraw. Przysmaki zawierające większą ilość tłuszczu, staraj się grillować na specjalnie przeznaczonych karbowanych tacach z otworami. Ułatwiają one obieg gorącego powietrza, ale przede wszystkim zapobiegają kapaniu tłuszczu do ognia, co może stać się początkiem implikacji szkodliwej reakcji chemicznej, niosącej zagrożenie dla zdrowia np. poprzez zwiększone prawdopodobieństwo powstania chorób nowotworowych za sprawą tzw. nadtlenków lipidowych.

Stosunkowo częstym błędem jest niezbyt dokładne czyszczenie rusztu z poprzedniego grillowania, a stary, zaschnięty tłuszcz, również wyzwala szkodliwe reakcje chemiczne w czasie ponownego spalania się. Koniecznie korzystaj tylko ze specjalnego węgla drzewnego, wytworzonego z drewna pochodzącego z drzew liściastych. Jeżeli używasz tzw. „rozpałek”, używaj ich bezwzględnie zgodnie z zaleceniami ich producentów. Nigdy nie dodawaj ich w momencie, gdy na grillu są już przysmaki.

Zdarza się także, iż dorzuca się zadrukowany papier do paleniska, niestety wydziela on toksyczne opary – z uwagi na to należy tego nie czynić.

W ofercie PROSPERSKLEP znajdziesz m.in. opatrunki i żele chłodzące BOXMET MEDICAL, bezcenne na grillowe oparzenia, by wciąż beztrosko korzystać z tych chwil. Aby uwolnić magię tych chwil – nierzadko przydaje się dodatkowe oświetlenie zewnętrzne, które doda niepowtarzalności nocą spędzonym w blasku księżyca, jak i ciepłym powiewie z kominka. Sprawdź już dziś!

Kategorie artykułów:
BHP · Oświetlenie
prospersklep.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, audio, video, document, text, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.