Kuchnia lub jej nowoczesny odpowiednik w postaci aneksu kuchennego cechuje charakterystycznymi grupami urządzeń AGD, tj. płyta indukcyjna/kuchenka, lodówka, zamrażarka, czajnik bądź wiele innych urządzeń wybieranych zgodnie z preferencjami użytkowników. Od dawna toczy się spór dotyczący tematyki atutów poszczególnych urządzeń – w praktyce można założyć, iż rynek został podzielony na zwolenników urządzeń elektrycznych, jak i gazowych. Obserwując obecnie panujące trendy, mogłoby się wydawać, iż urządzenia gazowe odchodzą do lamusa na rzecz bezpiecznych oraz coraz bardziej energooszczędnych urządzeń elektrycznych – w gruncie rzeczy to jednak w niektórych przypadkach złudzenie, o czym pozwolimy się przekonać czytelnikom.
Nie ulega wątpliwości, iż urządzenia zasilane energią elektryczną leżą na przeciwległym biegunie względem alternatywnych rozwiązań gazowych. W przypadku tych ostatnich zawsze podnoszone jest ryzyko wybuchu gazu, które samo w sobie jest niezwykle poważnym zagrożeniem. Jednakże trzeba przyznać, iż producenci rozwiązań opartych o paliwo gazowe dokonują wszelkich starań, aby ich eksploatacja była w pełni bezpieczna. Należy jednak pamiętać, iż do solidnego poczucia bezpieczeństwa niezbędne są też coroczne przeglądy instalacji gazowej pod kątem szczelności. Ostatnim elementem jest rzecz jasna profilaktyka w postaci czujnika ulatniania się gazu, który wyda ostrzeżenie na wczesnym, a co za tym idzie – bezpiecznym dla domowników etapie. Urządzenia elektryczne są niezaprzeczalnie wolne od takich zagrożeń, lecz w gwoli obiektywizmu trzeba dookreślić, iż konieczna staje wysoka dbałość o sprawność instalacji elektrycznej, gdyż jej uszkodzenie połączone z przeciążeniem może zainicjować poważny w skutkach pożar. Jak zatem widać, w obydwu przypadkach ważne są kwestie związane z konserwacją, jak i profilaktycznym montażem czujników detekcji gazu, czy wczesnego wykrywania pożaru.
Jednym z największych mitów jest dość subiektywna opinia, według której wypieki czy dania przygotowywane na urządzeniach gazowych są po prostu smaczniejsze – w praktyce jednak nic za tym realnie nie przemawia. Przedwcześnie też jest mówić o wyparciu urządzeń gazowych z rynku, gdyż nowoczesne urządzenia są silnie konkurencyjne z ich elektrycznymi odpowiednikami, a to wszystko dzięki bogatej palecie dodatkowych możliwości, znanych do niedawna wyłącznie z piekarników elektrycznych. Główną zaletą piekarników zasilanych gazem są niższe koszty eksploatacji z uwagi na obecne ceny paliwa gazowego, które wyglądają znacznie korzystniej niż ceny prądu nastawione na ustawiczny wzrost w perspektywie najbliższych lat. Za to piekarnik elektryczny, mimo wyższych kosztów eksploatacji, dostarcza nam wyższą wygodę eksploatacyjną np. w postaci termoobiegu, który jest znacznie częstszą funkcją w rozwiązaniach elektrycznych niż gazowych. Kolejnym atutem jest samo czyszczenie przemawiające na korzyść piekarników elektrycznych, dzięki tzw. czyszczeniu pyrolitycznemu, de facto niewystępujące w piekarnikach gazowych.
Jeśli przed wyborem innowacyjnego piekarnika elektrycznego, jedyną barierę stanowią koszty zużytej energii elektrycznej w czasie jego eksploatacji, warto sięgnąć po jak najbardziej energochłonne rozwiązania, które zracjonalizują prądu, a także zminimalizują występujące straty mocy. Dodatkowo pomocne będą wskazania watomierza, który podsumuje energochłonność urządzenia. Hurtownia P.P.H.U. PROSPER oferuje watomierze ORNO wyposażone przejrzysty wyświetlacz LCD, jak i elastyczne opcje konfiguracyjne. Zapraszamy na zakupy online!