Każda kuchnia musi być wyposażona w miejsce do przygotowywania posiłków, a także podstawowe urządzenia AGD. Bez wątpienia w przypadku kuchni jest nim. m.in. kuchenka, dzięki czemu możemy ugotować swoje ulubione potrawy. Śledząc trendy rynkowe, coraz częściej możemy się przekonać, iż określenie „kuchenka” coraz częściej staje się terminem umownym, który nie odnosi się do urządzeń gazowych, a odnosi się do dynamicznie rosnących w siłę płyt indukcyjnych, stających się synonimem nowoczesnej kuchni.
To spora rewolucja, gdyż jeszcze nie tak dawno gotowanie na kuchence elektrycznej wiązało się z astronomicznymi rachunkami za zużytą energię elektryczną. Dopiero pojawienie się nowoczesnych płyt wykorzystujących zjawisko indukcji, stopniowo przełamało dotychczas panujące stereotypy, dzięki czemu stopniowo rozszerzało się grono zadowolonych użytkowników. Dziś, śmiało można mówić o odwróconych trendach, gdyż płyty indukcyjne wysunęły się na tzw. pierwszy wybór klientów, tym samym mocno spychając kuchenki gazowe tudzież piekarniki. Na korzyść płyt indukcyjnych przemawiają też nowoczesne funkcje na czele z imponującym designem – lśniąca, zupełnie gładka powierzchnia naprawdę robi spore wrażenie.
Nieocenionym atutem jest w tym względzie również łatwość utrzymywania czystości przy pomocy ściereczki z mikrofibry, która już od dawna stała się podstawowym atrybutem sprzątania mebli i korpusów urządzeń. Warto mieć na uwadze, iż urządzenia utrzymane w optymalnej czystości pracują optymalnie, minimalizując zużycie energii elektrycznej. O wysokiej efektywności kuchenek elektrycznych, u których podstaw działania stoi zjawisko indukcji świadczy fakt, iż aż 95% pobieranej energii zostaje przekazana na ogrzanie garnków znajdujących się na polach grzejnych.
Tak wysoki współczynnik efektywności uzyskuje się poprzez wykorzystanie zmiennego pola magnetycznego. 5% strata energii jest znikomą cząstką – tak wysoki współczynnik efektywności zawdzięcza się m.in. temu, iż w czasie gotowania ogrzane zostaje jedynie dno naczynia, w związku z czym produkowane ciepło nie ucieka, a co za tym idzie – energia jest de facto jak najlepiej pożytkowana. Kolejnym atutem jest tworzenie, jak najmniej energochłonnych osprzętów czego koronnym symbolem jest klasa A, choć po ostatnich zmianach w klasach energooszczędności, jest ona obecnie praktycznie niedościgniona i zwyczajnie trzeba uzbroić się w nutkę cierpliwości, gdyż producenci urządzeń potrzebują czasu, by realnie dostosować swój sprzęt do nowych wytycznych, oferując klientom jeszcze mniej energochłonny sprzęt. Podstawowym pytaniem, na które trzeba sobie odpowiedzieć przy wyborze płyty indukcyjnej to kwestia, czy interesuje nas sprzęt do zabudowy tudzież kuchenka elektryczna z płytą indukcyjną (zamiast palników), z wyglądu nawiązując do kuchenek w stylu retro.
W ofercie hurtowni PROSPER znajdziesz np. jakościowe multimetry ERKO zwane potocznie miernikami napięcia. To podstawowy osprzęt dla osób, które chciałyby podłączyć płytę indukcyjną przygotowaną pod zabudowę zupełnie samodzielnie. Zapraszamy do naszego sklepu internetowego lub kontaktu z działem handlowym P.P.H.U. PROSPER Sosnowiec.